Çöl severlerin, sulamayı unutanların, ofis masalarının ve cam önlerinin vazgeçilmezi kaktüsler… Bir söylentidir gider, kaktüsler su sevmez, sulama gerektirmez. Peki işin doğrusu nedir ? Özellikle kaktüsü bile öldürdüm ben bitki bakamamcılar bu blog yazımız sizin için. Kaktüs bakımının püf noktalarını öğrenerek, sizi çöl esintisini evinize taşımaya davet ediyoruz.
En olmazsa olmaz püf noktası : Işık ve Güneş
Güneş, güneş, güneş… Eğer sağlıklı, hızlı büyüyen kaktüsler istiyorsanız güneşli bir cam önünü, güneş alan balkonunuzu veya bahçenizi kaktüsleriniz için ayırabilirsiniz. Kaktüsler kış aylarında çoğu bitki gibi uykuya geçerler bu nedenle bahar ve yaz aylarında bol ışıklı, güneş alan bir ortamda olmaları gelişimleri için çok önemlidir. Düzensiz, incecik, formsuz büyüyen kaktüsleriniz varsa yetersiz ışık alıyor demektir. Yerlerini değiştirmenizi tavsiye ederiz. Kaktüsleriniz ne kadar çok ışık ve güneş alırsa sulama sıklığınız artacaktır.
Ne zaman sulamalı ?
Kaktüsler toprakları tamamen kuruduktan sonra sulanmalıdır. Kumlu toprak sevdikleri için bu kuruluğu anlamak bazen zor olabiliyor. Sulama zamanını anlamaktaki ilk yöntem ağırlıktır. Kaktüsünüz eğer çok büyük değilse sulamadan önce ve suladıktan sonra ağırlıklığına bakın. Zaman içinde ara ara kaktüsünüzü kucağınıza alarak ağırlığını kontrol edebilir ve sevginizi gösterebilirsiniz :) Eğer çok hafiflemişse sulama zamanı gelmiştir. Bir diğer yöntem ise kaktüsü gözlemlemektir. Kaktüsünüz susadığında hafif hafif buruşmaya başlayacaktır. Buruşma aşırı ilerlemeden sulama yapabilirsiniz. UNUTMAYIN ! Kış aylarında uykuya geçen kaktüsler için ayda 1 veya daha az sulama yeterli olacaktır. Kış aylarında tüm bitkilerimize yaptığımız gibi kaktüslerimizi yapay ısı kaynaklarından uzaklaştırıyoruz.
Son püf nokta ise ; Keyfini çıkarmak
Tüm bunları yaptıktan sonra en sevdiğiniz içeceğinizle yanına oturup güneşin tadını beraber çıkarabilirsiniz :) Yerini seven kaktüsler bize hediye olarak çiçekleniyorlar.
Bu blog yazımız Bloomscape blog yazısından esinlenerek yazılmıştır.