Bizden size bir itiraf: Bitkilerimizle uyuyoruz. Bitkilerle uyumanın zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Biz tam tersini savunuyoruz!

Bizden size bir itiraf: Bitkilerimizle uyuyoruz.

Bitkilerle uyumanın zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Biz tam tersini savunuyoruz!

 

Bitkilerle uyumak zararlı mıdır, hangi bitkileri yatak odasında kullanabiliriz gibi bir sürü soru ile karşılaştıktan sonra bu blog yazısını yazmaya karar verdik. Yılların efsanesi, herkesin bir şekilde birinden duyduğu ‘yatak odasında bitki olmaz gece nefessiz kalırsın, boğulacak gibi olursun’ mitini yatak odanıza bir bitki ekleyerek ne kadar yanlış olduğunu kendiniz deneyimleyin. Biz size yardımcı olmaya hazırız. Peki nedir bu bitkilerin olayı?

Bitkiler, gün boyu fotosentez yaparak havadaki karbondioksiti oksijene dönüştürürler. Böylece bize temiz hava sağlarlar. Gece olduğunda hücresel solunum adı verilen aynı bizim gibi nefes alma moduna geçerek havadaki oksijeni alıp karbondioksite çevirirler.

 

Bu döngüyü düşününce, yatak odamızda karbondioksit üreten başka bir canlı daha olduğu için endişelenebilirsiniz, değil mi? Ama yapılan araştırmalar ve kendi deneyimlerimiz sonucu bu karbondioksit miktarının odadaki oksijen seviyesini neredeyse etkilemeyecek kadar çok düşük seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Gece ormanda bir yürüyüş yaptığınızı düşünün; çevrenizdeki ağaçların hafif rüzgarla salınışını ve yaprakların hışırtısını duyarken, onların da aynı bitkileriniz gibi karbondioksit ürettiğini biliyoruz, Bu mantıkla gidersek, huzur dolu yürüyüşümüzde daralır ve oksijensiz kalırdık; ancak böyle bir durum söz konusu değil.

 

Gece boyunca bitkilerinizden daha fazla karbondioksit ve ses çıkaran başka şeyler var: yanınızda uyuyan biri veya evcil hayvanınız. En azından bitkileriniz gece boyu horlamaz. Hatta Paşa kılıcı gibi bazı bitkiler, gece boyu oksijen vermeye devam ederek rahat bir uyku sağlar. Ek olarak bitkilerle uyumak sadece sağlıklı değil, aynı zamanda huzur verici bir deneyim olabilir. Yatak odanızda bir bitkiye yer açarak bu deneyimi kendiniz de test edebilirsiniz!

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.