Bitkilerimizi Kışa Hazırlıyoruz

Havalar yavaştan soğumaya başladı ve bitki bakımımızda bazı değişikliklere gitme vakti geldi. Başlamadan önce niye kış aylarında bakım sistemini değiştiriyoruz sorusuna cevap vermek istiyorum :

Kısalan günler, bitkimizin alması gereken ışık miktarını etkiliyor. Kuruyan hava özellikle tropik bitkilerin nem ihtiyacını arttırıyor ve sıcaklık düşmesiyle sulama sıklığında da değişikler oluyor, bu nedenle bazı önlemler almak gerekiyor. Bitkilerimizin kış aylarını sağlıklı atlatabilmeleri bu 6 Püf noktayla çok daha kolay.

         

    • Mümkünse bitkileri ışık aldıkları cama yakınlaştırmakla başlayabilirsiniz. Kış aylarında direkt gelen güneş bitkilere zarar vermiyor fakat yinede bitkinizi direkt güneş altında bırakmayın :) (Küçük bir püf noktası; Floresan lambalar kışın bitkilerin istediği ışık desteğini sağlayabiliyor)

         

    • Ani sıcaklık değişimleri bitkiye zarar verebilir, bitkinizi kalorifer ya da farklı bir ısı kaynağının yanında tutmayın. Yaprakların zarar görmesini hiç birimiz istemeyiz. Soğuğa dayanıklı olmayan türleride eğer balkon gibi bir yerde duruyorsa iç mekana almayı düşünebilirsiniz.
    • Çoğu iç mekan bitkisinin nem isteği yüksektir. Bu nedenle kış aylarında bitkilerinize düzenli fıs fıs ile su püskürtebilirsiniz (Ya da bizim gibi bitki tutkunuysanız nem için soğuk buhar makinasıda kullanabilirsiniz) Bu yöntem sırf kış ayları için değil kuru olan her iç mekan için geçerlidir.
    • Bitkilerinizin durduğu yeri düzenli olarak havalandırmayı unutmayın. Çoğu bitki hastalığı havasız ortamlarda oluşuyor.

        

    • Sulama sıklığınızı azaltmanın da zamanı geldi. Özellikle kaktüs ve sukulentlerinizi toprağın tamamen kuruduğuna emin olmadan sulamayın. (Kışın ölen bitkilerin %95’i aşırı sulamadan kaynaklanıyor.)
    • Saksı değişimi için İlkbaharı bekleme vakti geldi. Bitkiler uyku döneminde olup, gelişme hızlarını düşürdükleri için kış aylarında saksı değişimi yapmak eğer aciliyeti olan bir durum değilse çok uygun olmayacaktır.
Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.